День Гідності та Свободи

 

Україна – це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – Майдан 2004-го року, який був Святом  Свободи , і Революція 2013-го року, Революція Гідності. Це був важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, прагнення до свободи.

День Гідності і Свободи – величне свято для кожного українця, свято, яке отримало нове дихання. Педагогічний та учнівський колективи Коритненської ЗОШ І-ІІІ ст. активно долучилися до його відзначення. З метою віддання належної шани патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави, в школі було проведено низку заходів.

Педагог – організатор Ткачук Ф.Г. організувала проведення загальношкільної лінійки «День Гідності і Свободи  - крок у Європу». Учні відтворили хронологію доленосних  подій та декламували поезії, присвячені героям Майдану та АТО. Також Фросина Георгіївна оформила фотоколаж зі світлинами, зробленими під час зустрічей з нашими односельчанами – воїнами АТО: Коропатніцьким Сергієм, Франюком Іваном, Безкоровайним Сергієм. Як символ єдності та взаємодопомоги влився в фотоколаж державний прапор з підписами  та побажаннями атовців,  привезений для нашої школи з Луганщини нашим односельцем – волонтером Попадюком Олександром.

Вчителька історії Курик Марія Миколаївна з учнями 10А класу підготувала учнівську конференцію «Сучасний стан і перспективи української євроінтеграції». Ведучий, голова учнівської ради Токар Ілля, відзначив, що євроінтеграція – цивілізаційний вибір України, одна з ключових вимог Революції Гідності. До уваги слухачів були представлені виступи: Магаріу Андріани «Загальні принципи євроінтеграції України»;  Лисейчук Мар’яни «Порядок денний асоціації»; Кіндрак Тетяни «Євроінтеграційні успіхи України»; Кушнірюк Мар’яни «Заплановані євроінтеграційні  заходи». Учасники конференції зробили висновок, що європейський вибір України відкриває нові перспективи співробітництва з розвинутими країнами континенту, надає можливості економічного розвитку. Це – найкращий спосіб реалізації національних інтересів.

Колотило Марія Георгіївна, шкільний бібліотекар, оформила в фойє школи тематичну виставку « Революція Гідності – пам’ятаємо, не забудемо, розповімо…». Упродовж тижня всі мали можливість гортати сторінки недалекого минулого, згадувати трагічні події, вкотре захоплюватись мужністю героїв. Представлені на виставці експонати Марія Георгіївна доповнювала цікавими розповідями.

Хвилюючою, проникнутою гордістю та болем, була година спілкування «Мамо, я не вернусь…», яку провели у 6-х класах класні керівники Андрюк Олена Онуфріївна та Андрюк Галина Іванівна. Духовний гімн «Боже великий, єдиний…», яким розпочалась година спілкування, став закликом до єдності України, молитвою за її цілісність та незалежність. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих та запалили поминальні свічі, виклавши з них лозунг «Героям слава». У декламованих поезіях відчувався сум та біль за героями Небесної Сотні, за воїнами, які полягли на полях АТО, і, одночасно, звучала гордість  за мужність і героїзм наших захисників. Щеміло та болем озивалося серце, коли шестикласники  розповідали про нашого загиблого колегу, вчителя музики  сусідньої Банилівської ЗОШ І-ІІІ ст. Діяконюка Івана, якого багато хто знав особисто як Людину великої душі. Не менш хвилюючими були розповіді про Ігоря Крисоватого, Юрія Дутчака, Віталія Крутофоста, які вже ніколи не повернуться на рідну Вижниччину. Переглянувши презентацію «Герої не вмирають», учні запалили свічку « За здоров’я» і передавали її один одному з побажаннями доброї долі та щасливого повернення героям із зони АТО.

З особливою старанністю готувались учні до  загальношкільного фестивалю патріотичної пісні та поезії «Борітеся – поборете». Учні кожного класу сердечно декламували поезії про героїчних учасників Майдану і АТО, душевно виконували сучасні та народні патріотичні пісні. З особливим артистизмом учні 9А класу презентували композицію «Їхав козак за Дунай». Свої акторські здібності продемонстрували Хованець Юлія та Сорохан Дмитро, а музичну частину на баяні віртуозно виконав Калинчук Георгій. Затамувавши подих слухали присутні Калинчук Тетяну, яка вже вкотре декламувала поезії, написані своєю мамою Калинчук Марією Іларіївною.        Наша односельчанка, економіст за освітою, але великий лірик у душі, пише про трагічні події на Сході, про героїзм воїнів АТО, які бережуть  спокій та цілісність нашої держави. Навертаються сльози, щемить серце, коли в поетичних рядках Марії Іларіївни передається невимовний біль матерів, чиї сини на фронті. Це не пафосні  надумані слова, це щирі переживання матері, яка народила та виростила восьмеро дітей.

На завершення фестивалю випускниця, учениця 11А класу Кондряк Олеся виконала пісню про Україну, в котрій як заклик звучали слова : «Мова єднання – українська».

Заходи до Дня Гідності та Свободи завершились, але в наших серцях та в нашій пам’яті назавжди залишиться  світлий спогад про тих, хто оберігав і оберігає наше мирне небо, нашу Цілісність, Свободу і Незалежність.