Екологічне виховання: традиції школи

Про чарівність  і унікальність української природи та необхідність зберегти її від негативного урбаністичного впливу ми чуємо чи не щодня з різних програм засобів масової інформації. Та чи можливо виховати людей так, щоб вони зрозуміли, що наше здоров’я та краса навколо нас залежить саме від вчинків кожного  з нас. Як навчити дітей любити і берегти природу не на папері і словах , а в дійсності. …

Такі важливі цілі ставлять перед собою вчителі біології Коритненської  ЗОШ І-ІІІ ст., щороку проводячи в квітні традиційний місячник біології та екології. Ось і цього року він був насичений різними цікавими подіями.

Розпочався  Місячник інформаційною виставкою «Зустріч птахів», присвяченою Міжнародному Дню птаха, що відмічається 1 квітня (підготувала вчитель біології Колотило Л.В.). В перший же тиждень квітня всі учні школи взяли активну участь в трудовому десанті «Мій зелений клас», під час якого прибрали класні кімнати та поновили і пересадили кімнатні рослини.

Упродовж   другого тижня учні молодших класів переглянули відеофільм «Озеро Синевір» з циклу «Сім чудес природи України» (організувала Токар В.М.), 5-9 класи під керівництвом вчителя біології Лютик О.Г. взяли активну участь у вікторині «Незвичайні тварини». Найкращими знавцями тварин виявилися учні 6-Б класу Запара Костянтин та Безкоровайний Віктор. Порадували гарними цікавими поробками учні і під час конкурсу об’ємних фігур птахів «Моя душа –мов вільний птах». Птахи були виготовлені з різноманітного матеріалу: паперу, пластиліну, дерева, шовкової стрічки. Заслужено перше місце посіла робота 5-А класу  - лебідь-шипун, виготовлений із шовкової стрічки, друге місце завоювала робота 9-А класу – теж лебідь, але виготовлений в стилі оригамі. А третє місце виборов 2-Б клас зі своїми птахами із пластиліну.

Дослідницька гра «Пошук скарбів» почалася для учнів  5-7 класів  з початком третього тижня квітня. Під керівництвом Лютик О.Г. вони розв’язували цікаві завдання, щоб  отримати підказку, де шукати головний скарб - літр смачного фруктового соку. Кінець кінцем   його знайшли учні 6-А класу. Інші учасники теж не були ображені: за активну участь у грі учні 5-Б та 6-Б класу отримали в нагороду яблука.

Не залишались осторонь  і вчителі природничо-математичного циклу. Вони провели засідання шкільного методичного об’єднання,  на якому вчитель біології Колотило Л.В. презентувала майстер –клас «Фізхвилинка на уроках природознавства» та відкритий урок «Екосистеми. Харчові ланцюги». Любі Василівні активно допомагали учні 5-Б класу. Так на майстер-класі вони поділились умінням самостійно проводити фізхвилинки на уроках, а на уроці природознавства  проявили своє уміння висловлювати власні думки, аналізувати отриману інформацію.

Цього ж тижня змагались між собою в турнірі юних біологів « Ми частина природи» учні 10-х класів. Команда 10-А «Адреналін» та команда 10-Б «Веселка» пройшли через різні конкурси: «Розминка», «Моя стихія», «Ребус»; змагались у складанні реклами пухнастого улюбленця та дизайну одягу  з відходів для молодої пари, вчились знаходити вихід із складних ситуацій. Їх всіляко заохочували ведуча Токар В.М. та активні вболівальники. У важкій боротьбі перемогу здобула команда «Адреналін».

Четвертий тиждень Місячника розпочався з екологічного флеш-мобу до Дня захисту Землі, який підготували і продемонстрували учні 8-го класу під керівництвом вчителя географії Колотило Т.В. Тиждень продовжився турніром «Зоряний час», в якому змагалися учні  6-х класів. Команди «Веселка» (6-А) та «Веселі дослідники» (6-Б) боролись за звання кращого знавця рослинного та тваринного світу, описуючи та відгадуючи різні види тварин і рослин. Конкурси проходили з перемінним успіхом, врешті заслужену перемогу виборола команда 6-А класу.

Останній тиждень квітня знаменний чорною датою календаря – це День пам’яті Чорнобильської катастрофи, події , що наочно показала всьому світу , яку біду несе бездумне використання винаходів науки. В цей день три скорботні дзвінки в кінці першого уроку закликали  всіх у  школі пом’янути  загиблих в результаті аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання.   Про події тих часів на виховних годинах говорили учні 7-Б класу (класний керівник Андрюк Г.І.) та 3-А класу (класовод Ткачук Л.М.). Хоча пройшло вже  32 роки, дата 26 квітня   є нагадуванням нам про те, що природа потребує поваги та захисту.

Не менш ніж про оточуюче середовище сучасна молодь повинна турбуватись і про своє здоров’я. Щоб нагадати про це завершальним акордом місячника став вечір відпочинку «Рухайся на здоров’я». Його підготували учні 10-Б класу під керівництвом Колотило Л.В. Різноманітні рухливі конкурси не залишили глядачів байдужими і вкотре доказали, що рух –це здоров’я, хороший настрій    та приємний відпочинок.

Місячник екології та біології завершився, але нехай настрій особливої поваги і любові до оточуючої нас природи залишиться назавжди.

Заступник директора з навчально-виховної роботи,

вчитель біології  Токар В.М.