Екскурсія до музею пожежно-рятувальної справи

 

     17 вересня українські рятувальники відзначають своє професійне свято . Захищати Батьківщину та її громадян від пожеж та надзвичайних подій завжди було благородною справою. Рятувальники щомиті готові вступити у двобій з небезпекою.

        Представники цієї мужньої професії часто ризикують власним життям заради того, щоб захистити найбільшу цінність нашої країни – людей, а значить і саму державу.

      Бути рятівником нелегко, оскільки людина повинна мати не тільки високу фахову підготовку та фізичну форму, а й велику мужність та відвагу, вміння приймати відповідальні рішення та правильно ризикувати, готовність жертвувати особистим задля інших та миттєво приходити на допомогу.

      Девіз служби порятунку: „Запобігти. Врятувати. Допомогти.”. Він відображає нелегкі будні рятувальників. Попередження та ліквідація пожеж, різного роду аварій і катастроф, знешкодження боєприпасів, рятування людей на воді, під час дорожньо-транспортних пригод та з-під завалів – ось далеко не повний перелік завдань оперативно-рятувальної служби „101”.

     Щороку вмілими та професійними діями рятувальників визволяються з біди тисячі людей, рятується найцінніше, що є у нас - життя.

      Про все це вчителі початкових класів розповідають учням на уроках основ здоров’я та годинах спілкування. Але яким цікавим для дітей є живе спілкування із рятувальниками!

        21 вересня учні 3-іх класів  Коритненської ЗОШ І-ІІІ ступенів разом із своїми класоводами  Захарією  Галиною Прокопівною та Богданюк Галиною Василівною завітали до  музею пожежно-рятувальної справи що в м. Чернівці. Музей налічує три виставкові зали. Екскурсовод ознайомив дітей із історією створення пожежної служби на Буковині. Дітям були продемонстровані зразки форм, деякі артефакти, пожежні каски різних періодів, модель ручного насосу і документи. Треба зазначити, що в експозиції музею зібрані пристрої для роботи пожежників, які використовувалися на Буковині як за часів Австро-Угорщини, так і в пізніший період. Зокрема, за старими світлинами в музеї відновили макет помпової машини, яку Австрія презентувала Чернівцям ще у 19-му столітті. Другий зал присвячений участі співробітників у АТО та в інших заходах зі знешкодження вибухонебезпечних предметів та у рятувальних заходах під час повеней на Буковині. Третя зала присвячена пам'яті чернівецьких пожежників, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Екскурсія була змістовною і  цікавою.

      В пожежній частині дітям розповіли про специфіку пожежно-рятувальної служби, про роботу, яка не схожа на жодну іншу, бо вимагає особливих знань та вмінь і готовності в будь-яку хвилину прийти на допомогу людям, які потрапили в біду. Діти не приховува­ли ці­­кавості і приємних вражень від побаченого, адже  вони дізналися  ба­­гато цікавого та корисного, подивилися на світ очима пожежників, зробили мандрівку у ми­ну­ле пожежно-рятувальної служби,  осягнули її сьогодення, а також наочно побачили і  зрозуміли, на­скільки важливо дотримуватися правил безпе­чної поведінки в повсякденному житті, щоб  уникнути різного роду надзвичайних ситуацій.

      На завершення екскурсії діти ознайомилися з пожежно-рятувальною технікою, а бажаючі навіть приміряли апарат захисту органів дихання та зору і бойовий одяг рятувальника.

      Віримо, що  у складний для нашої країни час, ми можемо бути впевненими у тому, що пожежно-рятувальна служба, не зважаючи ні на що, й надалі залишиться на варті громадської безпеки, охорони матеріальних надбань та з гідністю буде виконувати свій професійний обов’язок. А можливо згодом, хтось із маленьких відвідувачів теж стане рятувальником.

Екскурсія до музею  пожежно-рятувальної справи