Подорожуючи, вивчаємо історію

Канікули – це найкраща пора для екскурсійних поїздок. Такою нагодою скористалася заступник з виховної роботи Коритненської ЗОШ І – ІІІ ступенів  Вижницького району Курик В.М., організувавши учнів 4 - 5 класів на  екскурсію до Кам’янця – Подільського та Хотина. Так як група зібралася чимала, супроводжували дітей та слідкували за їх самопочуттям директор школи Стринадко С.М., класовод 4А Стасюк І.Д. та мати Безкоровайна О.В.

Щоб поїздка була змістовною і надовго запам’яталась школярам, Валентина Михайлівна завчасу домовилась з екскурсбюро про гіда. І сподівання виправдались.

Кам’янець – Подільський – великий туристичний центр, одне з найбільш відвідуваних туристами  міст України.  Надзвичайно цікаво та захоплююче про історичні пам’ятки старого міста розповів екскурсовод  пан Дмитро. Головною пам’яткою міста є Стара фортеця, яка складається з 12 веж, кожна з яких має свої архітектурні риси і власну назву. Перебуваючи у Кармалюковій вежі ми дізналися, що механізми, які колись використовували для виготовлення патронів, модернізували і використовують в кондитерській промисловості для загортання цукерок.

         Побували  також на площі Польський ринок, що є центром  Старого міста. Тут розташована головна адміністративна  споруда середньовічного Кам’янця  - ратуша, що є найстарішою в Україні: її збудовано у ХІУ ст.  Нині тут працює музей історії грошей. Є на площі також Домініканський монастир із величним Миколаївським костелом і будинок Потоцьких.

         У Старому місті збереглося багато чудових пам’яток архітектури. Серед них – кафедральний Петропавлівський костел, перед яким височіє мінарет зі скульптурою Богородиці на верхівці. Мінарет було зведено за часів турецького панування у місті. Поруч із костелом зведено ефектну тріумфальну арку.

         Подив та захоплення викликали у всіх сходи у скелі, що служать спуском до річки Смотрич.

Кожен із нас  не залишився байдужим після мандрівки  по гостинному місту. Кожного воно здивувало своїми кращими сторонами: величними храмами, парками з мальовничими краєвидами, архітектурою та скульптурою різних стилів, безліччю легенд та надзвичайною гостинністю.

         Наступна пам’ятка - Хотинська фортеця – видовищна і потужна споруда,  що була ареною багатьох важливих подій історії. Фортеця добре збережена і неодноразово слугувала декорацією в кіно: тут проходили зйомки фільмів «Д’Артаньян і три мушкетери», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Стріли Робіна Гуда», «Захар Беркут», «Тарас Бульба» та ін.

         Мури фортеці вражають: заввишки 40 м і завширшки 6 м. Під ними відбулося чимало грандіозних битв. Найвизначніша з них сталася 1621 р., коли поляки та козаки на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним  обороняли Хотин від 200 тисячного війська турецького султана Османа ІІ.

         Екскурсійна поїздка збагатила  дітей  цікавими фактами з історії нашого краю. Поверталися додому втомлені, переповнені враженнями від побаченого та почутого, але переконані, що Україна – край, де варто жити.