Скарби усної народної творчості

       12 грудня в Коритненській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося методичне обєднання вчителів початкових класів. В ході методобєднання вчителі відвідали урок літературного читання у 3-А класі на тему : «Скарби усної народної творчості», який був проведений у формі веселого ярмарку.

          Всім відомо, що усна народна творчість є одним із провідних засобів впливу на дитину. Український фольклор супроводжує дитину з перших років життя. Як свідчать спостереження, діти, виховані на фольклорі, як правило, більш чутливі до художньо-образного слова, до рідної мови.

         Важко уявити, яким було б життя без казок, народних пісень, дитячих потішок, забавлянок, скоромовок, прислів’їв, загадок. Велике багатство мудрості та краси передали нам предки. І все це потрібно знати, оберігати, щоб незабути своє коріння, свій родовід, своє минуле. Таке завдання і поставила перед собою класовод 3-А класу  Богданюк Г.В. – збагатити дитячу скарбницю знань перлинами усної народної творчості.

   Урок було проведено не в класній кімнаті, а у царстві книги – бібліотеці. Затишна атмосфера, чарівний дух казок налаштували дітей на творчу працю. Третьокласники поринули у багатий світ українського фольклору. Розказували скоромовки, відгадували та складали власні загадки. Збагачували знання народними перлинами – прислівями та приказками. Розважалися та відпочивали виконуючи жартівливу дитячу пісню «Грицю, Грицю, до роботи».Ознайомилися із притчами.  Особливе місце на уроці належало казці.

            Казка незвичайним почуттям живе у кожному з нас від колиски до змужніння, адже це особлива форма мислення, форма творчості. Поряд з цим, вона – джерело знань, бо у ній зашифрований життєвий досвід багатьох попередніх поколінь, відображаються усі аспекти людського життя, а казкові сюжети розкривають ситуації та проблеми, які переживає в своєму житті кожна людина.

      Варто зазначити, що діти залюбки читають казки. Тому з радістю виконували завдання «Казки переплуталися», «Чиї це слова?» та ін.. Бібліотекар Марія Георгіївна Колотило провела цікаву казкову вікторину. Закінчився урок інсценізацією казки «Пан Коцький», в якій діти продемонстрували свої акторські здібності. Урок пройшов жваво, весело, цікаво, швидко. Діти і присутні отримали  масу задоволень, збагатили свій внутрішній світ зернятами усної народної творчості.

                                                                            Класовод : Богданюк Г.В.